100. yılın bütçesi yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı bir yapıya sahiptir.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan 2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2021 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi’nin tanıtım konuşmasını yaptı.
2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin Plan ve Bütçe Kurulu’nda 230 saat süren 21 toplantı sonunda kesinleştiğini belirten Oktay, 36 gün emeği geçen tüm milletvekillerine teşekkür etti.
Fuat Oktay, bütçe teklifinin milletin ihtiyaçlarını merkeze alan adil ve sosyal bir anlayışa sahip olduğunu kaydetti.
Bütçede toplumun her kesimine hitap eden program, ek ve ödeneklerin yer aldığını belirten Oktay, “Asrın bütçesi yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı bir yapıya sahip. işverenine, çiftçisine esnafına, emeklisine, öğretmenine, KOBİ’lerimizden sanatçılarımıza kadar emniyet güçlerimize, gencinden yaşlısına tüm dezavantajlı bireyleriyle 85 milyonluk bütçe.” söz konusu.
“Yeni yükseliş destanları yazmaya devam edeceğiz”
Bütçenin şehitlerin hatırasına sahip çıkarak terör bataklıklarını kurutan Türkiye’nin bütçesi olduğunu söyleyen Oktay, 2023 bütçesinin krizlere müdahale eden, çözüm üreten, savaşanları bir araya getiren güçlü bir Türkiye’nin bütçesi olduğunu ifade etti. Taraflar, etraflarında olup biteni tribünlerden izlemek yerine aynı zeminde buluşuyor.
Oktay, “Bütçe, Türkiye’nin otomobili TOGG’u geliştirmekle yetinmeyip, milli imkanlarla üretebilmek için piline kadar ilave adımlar atabilen üretim ekosistemimizin bütçesidir. Selman Reis, uzun menzilli hava savunma sistemimiz Siper, Türkiye’nin ilk çıkarma gemimiz TCG Anadolu ve TÜRKSAT 6A.” sözünü kullandı.
Bütçenin, 2.3 milyar metreküp su depolama kapasitesi ve 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin kendi kategorisinde en yüksek, dünyada ise 5.’si olan Yusufeli Barajı’na ayrıldığını belirten Oktay, 2023 bütçesinin 2023 bütçesinin 2023’e çıkacağını söyledi. kadınların statüsünü güçlendirmek, orman varlıklarını korumak ve artırmak ve tarımsal geliri artırmak. yükselecek; Girişimcileri ve yatırımcıları teşvik ederek birçok alanda gelişme ve gelişme sağlayacağını söyledi.
Oktay, “2023 bütçemiz ile Cumhuriyetimizin 100. yılında bölgemizde barışı, devletimizin birlik, beraberlik ve gücünü bölgemizde daha da perçinleyerek yeni mirac destanları yazmaya devam edeceğiz.”
Son yıllarda yaşanan salgın, arz ve arz sorunları, jeopolitik gerilimler ve savaşların olumsuz yansımaları nedeniyle küresel ekonomik görünümün bozulduğunu belirten Oktay, kriz sonrası talepteki toparlanmayla eş zamanlı olarak yaşanan arz sıkıntıları ve belirsizliğin yaşandığını söyledi. Salgın, belirsizliğini koruyan Rusya-Ukrayna savaşı, gıda ve enerji arzı güvenliğine katkıda bulundu. Kendisinden kaynaklanan kırılmaların 2022’de küresel ekonomi üzerinde bir baskı unsuru olduğunu hatırlattı.
Emtia fiyatlarındaki hızlanmanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun tarihi yüksek seviyelere çıkmasına neden olduğuna dikkat çeken Oktay, 2022’nin başından itibaren gelişmiş ekonomilerin öncülüğünde para politikasında sıkılaşma eğiliminin hakim olmaya başladığına işaret etti. ABD başta olmak üzere birçok ülkede politika faiz oranlarının yukarı yönlü olduğuna dikkati çeken Oktay, son gelen bilgilerin küresel ekonomik aktivitede sıkılaşan finansal koşullar nedeniyle zayıflamaya işaret ettiğini ve küresel büyüme tahminlerinin yavaşlama eğiliminde olduğunu söyledi.
“Küresel bir resesyon olasılığı göz ardı edilemeyecek boyuta ulaştı”
2022 yılı boyunca dolar endeksindeki güçlenme eğiliminin gelişmekte olan ülke para birimlerinde dalgalanmalara neden olduğunu belirten Oktay, küresel bazda toplam talebin zayıflaması nedeniyle küresel sakinleşme ihtimalinin dayanılmaz boyuta ulaştığını söyledi. Merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarını yavaşlatmaya başladığının gözlemlendiğini söyleyen Oktay, ABD Merkez Bankası Başkanı’nın faiz artırımlarındaki yavaşlamanın bu ay başlayabileceğini açıkladığını hatırlattı.
Olası bir sakinliği dizginlemeye yönelik emsal politikaların 2023 yılında yaygınlaşmasının beklendiğini kaydeden Oktay, başta petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisi olmak üzere öncü verilerin küresel enflasyon görünümünde iyileşmeye işaret ettiğini vurguladı.
Talepteki zayıflamanın gelecekte küresel enflasyonu da düşürücü etki yapacağını belirten Oktay, “Öte yandan finansal koşullarda yaşanan sıkılaşma, Rusya-Ukrayna savaşı, arz sorunları ve jeopolitik gerilimler küresel büyüme tahminlerini aşağı çekti. ve özellikle gelişmiş ekonomilerde resesyon endişelerini tetikledi.” bilgisini paylaştı.
Oktay, Uluslararası Para Fonu’nun Ekim ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na atıfta bulunarak, dünya ekonomisinin 2022’de yüzde 3,2 ve 2023’te yüzde 2,7 ile daha düşük bir oranda büyümesinin beklendiğini belirtti.
Oktay, 2022’de ABD’nin yüzde 1,6’sı; Avro bölgesinin yüzde 3,1’i; 2023’te ABD’nin yüzde 1’i; Avro bölgesinin yüzde 0,5 büyümesinin beklendiğini de belirtti.
“Ülkemiz enerji merkezi olmaya kararlılıkla devam ediyor”
Avrupa’nın enerji sorununun önümüzdeki dönemde önde gelen küresel risklerden biri olduğuna işaret eden Oktay, Avrupa’nın elektrik açığının kış sezonunda da küresel büyüme için alarm kaynağı olmaya devam edeceğini söyledi. Oktay, bu durumun bir süre daha gelişmiş ekonomilerde hanelerin ve şirketlerin elektrik maliyetlerinin daha yüksek olmasına yol açabileceğini belirtti.
Yükselen faiz oranları sonucunda değişken faizli konut kredilerinin yaygın olduğu gelişmiş ekonomilerde hanehalkının borç yükü artmış; Başkan Yardımcısı Oktay, şirketlerin artan borç servis maliyetleri ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, 2023 yılında emtia ve enerji fiyatlarının makul seviyelere düşmemesi ve jeopolitik gerilimlerin devam etmesi halinde küresel ekonomideki kırılganlığın devam etmesinin mümkün olduğunu söyledi.
Fuat Oktay, Türkiye’nin elektrik şoklarını taban seviyesinde tutmak için bölgesel güç merkezi olma yolunda ara vermeye devam ettiğine dikkat çekti.
“Yüzde 5 büyüme bekleniyor”
Küresel finansal krizden bu yana kesintisiz büyüme yakalayan Türkiye ekonomisinin, birçok ülkenin yaşadığı salgın döneminde 2020’nin ikinci yarısından itibaren aldığı etkili tedbirler sayesinde büyümeyi ve olumlu yönde ayrışmayı başardığına dikkat çeken Oktay, sert daralmanın 2022’nin ilk dokuz ayında yüzde 6,2 büyüyen Türkiye ekonomisinin, Harcama yönüyle değerlendirildiğinde ise orta vadeli program hedefleri doğrultusunda hareket ettiğini ve güçlü konumunu korumayı başardığını ifade etti. durum.
2022’nin 9 ayında hizmetler sektörünün 5,2 puanlık katkısıyla öne çıktığını belirten Oktay, turizm gelirleri ve buna bağlı hizmet gelirlerindeki artış sayesinde yılın söz konusu döneminde hizmetler sektörünün yüzde 8,3 büyüdüğünü bildirdi. .
Son dönemde gerçekleştirilen büyüme performansının istihdama da yansıdığını vurgulayan Oktay, salgının etkilerinin en şiddetli hissedildiği 2020’nin ikinci çeyreğinden 2020’ye kadar olan dönemde 4 milyon 900 bin istihdam artışı sağlandığını açıkladı. 2022’nin üçüncü çeyreği, mevsim etkilerinden arındırılmış.
Eylül 2022 ile Nisan 2020 mevsimsellikten arındırılmış bilgileri karşılaştıran Oktay, söz konusu istihdam artışının 5 milyon 540 bin kişiye ulaştığına dikkat çekti.
Oktay, Türkiye ekonomisinin 2022 yılında OVP varsayımları doğrultusunda yüzde 5 civarında güçlü ve istikrarlı bir büyüme sergilemesinin beklendiğini kaydetti.