TAV Havalimanları ilk çeyrekte 14 milyon yolcuya hizmet verdi
TAV Havalimanları, 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. TAV, bu dönemde 251 milyon Euro ciro elde etti.
Türkiye’nin havalimanı işletmeciliğinde dünyanın lider markası TAV Havalimanları, yılın ilk üç ayında dış hatlarda 7,4 milyon, iç hatlarda 6,8 milyon olmak üzere toplam 14,2 milyon yolcuya hizmet verdi. TAV’ın işlettiği havalimanlarında dış sınır trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 arttı.
TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Kaptan “Ülkemizde meydana gelen depremin yol açtığı yıkıma büyük bir acıyla şahit olduk. Depremin yol açtığı tahribatla mücadele ederken, bölgedeki havalimanlarında görev yapan Havaş ve TGS ekiplerimiz, yardıma ulaşmak için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürdü. Karşı karşıya olduğumuz yıkım, uzun vadeli ve kapsamlı bir güçlendirme gerektiriyor. TAV Havalimanları ve iştirakleri, depremden etkilenenlere nakdi ve bire bir yardım sağladı ve sağlamaya devam ediyor. Kaybettiklerimizin yasını tutarken, geride kalanların hayata tutunabilmesi için tüm gücümüzü kullanacağız. Uluslararası seyahat talebi güçlü olmaya devam ediyor. Artan taleple birlikte yılın ilk üç ayında havalimanlarımızda dış sınır trafiği 2022’ye göre yüzde 74, 2019’a göre ise yüzde 36 arttı. 2023 yılında Rusya ile Türkiye arasındaki uçuş sayısında yüzde 100 artış. Bu nedenlerle 2023 yılında da çok güçlü bir dönem beklemeye devam ediyoruz.
Geçen yıl Almatı’nın dış hat kargo seferlerinde önemli bir büyüme yaşandı. Bu yıl bu büyümeye dış hat yolcu uçuşları eşlik ediyor. Almatı’da iki farklı pazardaki trafiğin büyümesi finansal sonuçlara da yansıdı. Kapasitesini iki katına çıkaracak ve 14 milyon yolcunun üzerine çıkaracak yeni dış sınır terminali inşaatındaki ilerleme Mart ayının prestijiyle yüzde 53’e ulaştı. 2024 yılında hizmete açmayı planladığımız yeni terminal ile sadece hizmet kalitesini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda gümrüksüz satış, özel yolcu salonu ve yeme-içme seçenekleriyle donatılmış çok çeşitli perakende seçeneklerini yolcularımıza sunacağız.
Operasyonel olarak çok iyi bir çeyreğin ardından ciromuzu yüzde 68, FAVÖK’ü ise yüzde 34 artırdık. 44 milyon euro olan ilk çeyrek FAVÖK’ümüz, 2019’un ilk çeyreğinde elde ettiğimiz FAVÖK’ün yüzde 17 üzerinde gerçekleşti ve bu da pandemi öncesi performansımızı gösterdi. FAVÖK’ün altında bir defaya mahsus deprem vergisinin yanı sıra artan faiz oranları ve avronun değer kazanmasına bağlı olarak artan finansman giderleri etkili oldu. Bu harcamaların normalde yılın en zayıf çeyreği olan ilk çeyrekte gerçekleşmesi net kâr üzerindeki etkisini artırdı ve dönemi 45 milyon Euro zararla kapattık. Ancak bu sonuçları daha doğru değerlendirebilmek için cirodan net kara kadar tüm finansal sonuçların beklentilerimizin üzerinde olduğunu ve yılın geri kalanında oldukça güçlü sonuçlar beklediğimizi söylemeliyiz.
Yeni varlıklar ve yatırımlarla TAV’ın geleceğini birlikte inşa etmeye devam ediyoruz. Bu geleceği birlikte yarattığımız çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve tüm iş ortaklarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederiz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
haberbahce.xyz