Büyükakın; Sivil toplum güçlendirilmeli
Türkiye Kent Konseyleri Birliği ‘Kocaeli Toplantısı’ ‘Yeni Yüzyılda Erişilebilir Kentler’ temasıyla Başiskele ilçesinde gerçekleştirildi. Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “6 Şubat depreminde Sivil Toplumun gücünü gördük. Sivil yapıların güçlendirilmesi gerekiyor. “Sivil yapıları güçlendirirseniz şehre faydası olur” dedi. Aynı zamanda Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin 15. Dönem Başkanlığı da Ankara Kent Konseyi’nden Kocaeli Kent Konseyi’ne devredildi.
YOĞUN KATILIM
“Yeni Yüzyılda Erişilebilir Kentler” temasıyla Türkiye Kent Konseyleri Birliği ‘Kocaeli Toplantısı’ Başiskele ilçesinde gerçekleştirildi. Programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kent Yönetim Kurulu Başkanı Ali Korkmaz, Türkiye Kent Kurulları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, 60 Kent Kurulunun Kent Yönetim Kurulu Başkanları, Genel Sekreter ve Engelli Meclisleri liderleri katıldı. .
AÇIK OTURUM
Programda konuşmalar açık oturum şeklinde gerçekleşti. Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Tahir Büyükakın ile birlikte gerçekleştirilen oturumda Dr. Halil İbrahim Yılmaz birinci kürsüye çıktı. Yılmaz; “Türkiye’de koltuktan kalkmak zor ama biz her yıl farklı bir arkadaşımızın en önde olmasını sağlıyoruz ki sürekli eylem olsun. Ülkemizde sağduyudan rahatsız olan belediye başkanları var. “Bugün Kahramanmaraş gibi bir şehirde belediye meclisi yok” dedi. Yılmaz Önder, Büyükakın’a bu konu hakkında ne düşündüğünü sordu.
“DEPREMDE SİVİL TOPLUMUN GÜCÜNÜ GÖRDÜK”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Size destek olmamız lazım. Kent Konseyleri ne işe yarar? Afet anında kendi organizasyonları afeti yönetebilecek yeterliliğe sahip bir yerel yönetim bulunmamaktadır. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremde Sivil Toplumun gücünü gördük. Kamyonların geldiğini gördük. Bu sivil toplumun gücüyle oldu. Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk ilk yola çıktığında nasıl örgütlenmişlerdi? Sivil toplum kuruluşları toplumu o kadar birbirine bağlıyor ki, zor zamanlarda o toplumun yönetimi devreye giriyor. STK’ların tek çatı altında güçlendirilmesi yöneticilerin her zaman istediği bir yapıdır. “Bu yapılar olmadan toplumlar bir araya gelemez.” Şartlarını kullandı.
“YEDEK GELİŞTİRME PROJESİDİR”
Başkan Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin dinamik yapısı olan sivil toplum kuruluşlarına destek verdiklerini belirterek; “Kocaeli’de yerel destek programını başlattık. Amacımız sürdürülebilir kalkınmayı yerel ölçekte hayata geçirmek. Katılımcı odaklı komiteler kurduk. Bunların nasıl yapılacağını belirleyen bir yasa var. Şehir yönetim kurulunun idaresi altındaki alanlar bazen belediyelerin yetki alanına girer. Belediyeler aynı zamanda kent konseylerinin alanını da işgal etmektedir. Biz ve siz ikimiz de temsilcileriz. Sen bir temsilcisin. Mülkiyet halktan temsilciye geçer. Unutulmamalıdır ki asıl olan halktır. Şeffaf olursak, yaptıklarınızı kamuoyu görürse vatandaş kendisine doğru hesap sorulup sorulmadığını anlayacaktır. Hesap verirken karşılaştırılacak bir çalışma yoksa nasıl sorumlu tutulabilirler? Sivil yapılar güçlendirilmelidir. Sivil yapıları güçlendirirseniz kent adına iyi olur. YEDEP projemiz bir kalkınma projesidir. Kamu kaynaklarını tahsis ettiğimizde yine yönetiyoruz. Ama biz bunu farklı bir şekilde yapıyoruz. “İlgili taraflar değerlendirme yapıyor ve ortaya çıkan projeler destekleniyor” dedi.
DEVİR TÖRENİ
Konuşmaların ardından dönem devir teslim töreni gerçekleştirildi. Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin 15. Dönem Başkanlığı Ankara Kent Konseyi’nden Kocaeli Kent Konseyi’ne devredildi. Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, bayrağı Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse’ye teslim etti. Bölüm teslim töreninin ardından Kent Kurulları Liderler toplantısı gerçekleştirildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı