Haber

NATO, Çin’in Rusya’ya olası silah desteği konusunda “endişeli”

ABD’nin (ABD), Çin’in Rusya’ya silah desteği vermesinin ciddi sonuçları olacağı uyarısının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Pekin’in Moskova’ya silah desteği sağlayabileceğinden duyduğu endişeyi de dile getirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Brüksel’de düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, “Çin’in ABD’ye ölümcül destek sağlama planları yapıyor olabileceğine dair endişelerimizi artırıyoruz. Rusya’nın savaşı.” .

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazar günü Çin’in Rusya’ya “ölümcül destek” sağlayabileceğine dair yeni bilgiler aldıklarını söyledi.

Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Batı’nın Rusya’yı “sonlandırmak” istediği yönündeki suçlamalarına da yanıt verdi.

“Kimse Rusya’ya saldırmıyor, saldırgan Rusya’dır” ifadesine vurgu yapan Stoltenberg, Putin’in Ulusa Seslenişinde açıkça “devam edecek bir savaşa hazırlanmamız gerektiğini” ifade ettiğini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri ayrıca Putin’i nükleer silahların yayılmasını önlemek için ABD ile imzalanan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması (New START) anlaşmasına uymaya çağırdı. Stoltenberg, Putin’i “kararını gözden geçirmeye ve mevcut anlaşmalara saygı göstermeye” davet etti.


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Brüksel’de ortak basın toplantısı düzenlediFotoğraf: Johanna Geron/REUTERS

Putin, Birliğin Durumu konuşmasında Yeni START anlaşmasını askıya aldıklarını duyurdu. 2010 yılında ABD ve Rusya arasında imzalanan anlaşma, iki ülkenin konuşlandırabileceği uzun menzilli nükleer savaş başlıkları ve nükleer silah taşıyabilen füzelerin sayısına son verilmesini öngörüyor. Anlaşmanın son tarihi 2021’de beş yıl uzatıldı.

Borrell: Çin’in olası silahları kırmızı çizgiyi destekliyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Çin’in eski Dışişleri Bakanı ve Komünist Parti Merkez Komitesi Dış İlişkiler Ofisi Direktörü Wang Yi ile geçen hafta Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı görüşmede Çinli diplomatın şunları söylediğini söyledi: Pekin’in Rusya’ya silah göndermeyi planlamadığı. garanti verdiğini söyledi. Borrell, “Çin’in yapmadığını iddia ettiği şeyi yaptığına dair şu ana kadar bir kanıt olmadığını” belirterek, müttefiklerin “dikkatli” olması gerektiğini vurguladı. Borrell, Çin’in Rusya’ya olası silah sevkiyatını “kırmızı çizgi” olarak nitelendirdi.

Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteği

Borrell, Ukrayna’ya silah ve mühimmat sevkiyatına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Estonya’nın AB ülkelerinin Ukrayna’ya 1 milyon 155 milimetre kalibreli obüs top mermisi gönderme teklifini pekiştirdiğini yineledi. Borrell, mühimmatın AB ülkelerinin envanterine gönderilmesinin “hızlı” bir analiz olacağını söyledi.

Estonya’nın önerisine göre yaklaşık 4 milyar avroluk mühimmatın ortak silah alımı için oluşturulan AB fonlarından karşılanması bekleniyor. Ancak AB üye devletlerinin bu fona aktardığı para bu bedeli karşılamıyor. Konunun Mart ayı başında yapılacak AB savunma bakanları toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.

Kuleba silah sevkiyatına devam edilmesini istedi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, müttefiklerden Ukrayna’ya silah ve mühimmat sevkiyatına devam etmelerini istedi. Kuleba, “Bugüne kadar yapılanlar yeterli olmadığı için şimdi buradayız” diyerek, Ukrayna bu savaşı kazanana kadar yapılanların yeterli olmayacağını söyledi. Kuleba, silah sevkiyatının “İsviçre zamanı kadar güvenilir” olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

DW,AFP / JD,ET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu