Kuraklık Nedeniyle Karpuz Üretimi Düştü, Torbalama Sistemiyle Verim Arttı
TEKİRDAĞ’ın karpuz üretim merkezlerinden Marmaraerelisi ilçesindeki Türkmenli Barajı’nda su seviyesinin düşmesi nedeniyle yaklaşık 3 bin dönüm olan karpuz ekim alanı bu yıl 500 dönüme indi. Üreticilerden Volkan Kurt, tarlasına kurduğu torbalama sistemiyle kuraklığı yenerek 10 ton karpuz elde etti.
Marmaraereğlisi ilçesinde karpuz üreticilerinin sulama ihtiyaçlarının karşılandığı Türkmenli Barajı’nda su seviyesinin düşmesi nedeniyle üretimde büyük düşüş yaşandı. 14 bin 800 metreküp su hacmine sahip olan barajın doluluk oranı iklim değişikliği, kuraklık ve bilinçsiz kullanım nedeniyle azaldı. 2000 yılından bu yana suyun yüzde 75’i sulamada, yüzde 25’i içme amaçlı kullanılıyor. Barajdaki suyun düşmesi nedeniyle üreticilerin kanallarına kademeli olarak su verildi. Geçen yıl yaklaşık 3 bin dekarda yapılan karpuz üretimi, susuzluk nedeniyle bu yıl 500 dekara geriledi.
Karpuz üreticilerinden Volkan Kurt, kuraklık nedeniyle üretimde paketleme sistemine geçerek 80 dekar ekildi. Karpuzun üretileceği alanı poşetle kapatan Kurt, naylonu deldikten sonra fidanları dikti. Naylonla kapladığı bölgeye de hortum çeken Kurt, çalışmalarını belli aralıklarla sulamaya başladı. Sistem sayesinde verilen su çok sıcaklarda buharlaşmadı ve toprak kurumadı, işi besledi. Geçen yıl normal ekim yapan Kurt, 80 dekarda 7 ton eser toplarken, bu yıl torbalama sistemiyle 10 ton karpuz üretti.
Volkan Kurt, kuraklığa karşı aldığı tedbirlerle iyi bir verim elde ettiğini belirterek, “Bölgemiz karpuz bölgesi ama yüzde 20 ekimin olduğu bir durum var. Kuraklık var ve bunu görmemek imkansız. Kuraklık buna göre önlemlerimizi aldık Torbalı sistem Yaptık kısıtlı su ile çok iyi performans gösterdik Çok mutluyuz Önümüzdeki yıllarda bu sistemi kullanacağız Torbalama sistemi çok yeterli, kullanmıyoruz buharlaşarak suyu kaçırır.güneş almaz dışarı çıkmaz torbanın altında buharlaşarak meyveye döner.torbalı olduğu için çok erken dönemde yetiştirilmiştir. hoş verim, çok mutluyuz.Erken verimin sebebi torbalamada kökün sıcak olması dolayısıyla bitkinin yavruyken sıcak kalmasıdır.O zamanlar hava soğuk olduğu için sürekli yürür ve gelişir. .Meyveler buharlaşmada erken oluşur.Herkese tavsiye ederim.Kuraklık fiilen devam edecek. Bilinçli olmak için bu sistemi kurmamız gerekiyor. Az su ile çok sanat yetiştirmemiz gerekiyor” dedi.
gumusova-ajans.xyz