Yaşam

Basketbol Yıldızı Yapan Fiziksel Özellikler

LeBron James son zamanlarda Kareem Abdul-Jabbar’ın 38.387’lik rekorunu kırmak NBA tarihinin en çok gol atan oyuncusu oldu. Bu şekilde rekordan rekora koşan yıldız bir basketbolcu olmak kulağa oldukça havalı geliyor. Ancak iyi bir basketbolcu olmak o kadar kolay değildir ve bazen ‘çok çalışmak’ iyi bir basketbolcu olmak için yeterli değildir.

Basketbol tarihine dair çok sayıda araştırma ve isim fiziksel özelliklerle ilgili ortalama verilerbize bir basketbol yıldızı olmanın fiziksel olarak ne gerektirdiğine dair bir fikir veriyor.

Koş, zıpla, dön, dur, kavra, bırak… Basketbol oynarken yapılması gereken saldırıların her biri doğrudan vücut yapısı ile ilgilidir.

Hızlı hareket etmek, hızlı dönüşler yapmak, daha düzgün zıplamak ve rakipleri atlatmak için hem üst hem de alt bedeninizin güçlü ve uyanık olduğunumutlak.

Topu daha iyi kavramak ve kontrol etmek için elinizin büyüklüğü, rakibinizi nakavt etmek ve kaldırmak için kollarınızın uzunluğu, baskette ve rakiplerinize karşı avantaj elde etmek için boyunuz çok önemli…

Gördüğünüz gibi, yeterli bir basketbolcunun fiziği, biz sıradan insanların fiziğinden oldukça farklıdır.

Bir basketbol yıldızı olmak için sadece uzun bir boy veya sadece güçlü kollar tek başına yeterli değil . En iyi uyum için iyi bir kombinasyon gerekir…

İlk akla gelenle başlayalım; uzunluk, basketbol için kritik bir özelliktir;

Elbette ‘kısa’ ve çok başarılı bir basketbolcu olmak Bunun gibi senaryolar mümkündür, ancak istatistiksel olarak bu tür durumlar neredeyse ‘istisnai’ görünmektedir. Örneğin NBA tarihinin anın prestijiyle en çok gol atan oyuncusu olan LeBron James 2 metre 6 cm boyundadır. Eski plak sahibi Kareem Abdul-Jabbar 2 metre 18 cm boyundaydı.

NBA tarihinde basketbolcuların toplam ortalama boylarında zaman zaman küçük değişiklikler olsa da, genel olarak, 1.90 cm ve 2 metre ortasında değişti . İstisnalar olsa da araştırmalar, uzunluğun hem oyunculara hem de takımlara avantaj sağladığını da göstermiştir. Bunun nedeni ise savunma ve hamle ribaund, blok, smaç gibi birçok harekette boy uzunluğunun oyunculara avantaj sağlamasıdır.

Büyük eller, topu iyi kavramak anlamına gelir;

Boy ile ilgili fiziksel bir özellik diyebileceğimiz el büyüklüğü, basketbolculara sağladığı kavrama yeteneği sayesinde oyun esnasında kritik bir rol oynamaktadır. Araştırmalar, avuç içi genişliği ve orta parmak uzunluğu gibi parametrelerin kavrama becerisini doğrudan etkilediğini gösteriyor.

Elbette elin büyüklüğü elin uzunluğu ile orantılıdır ve sonra elimizi, avuç içimizi veya parmaklarımızı kullanabiliriz. İstediğimiz kadar genişletebileceğimiz formüller yok.Yani şanslıysanız ve genleriniz uyuyorsa büyük ellere sahip olabilirsiniz 🙂

Kol açıklığının sahadaki avantajları çoktur;

Uzun kol açıklığı, tıpkı uzun boynun avantajları gibi, basketbolcuları birçok pozisyonda öne geçirir. Tahmin edebileceğiniz gibi kısa kol açıklığı blok, ribaund gibi ataklar için pek uygun olmayacaktır…

Yapılan araştırmalar basketbolcuların kol açıklığının avantajlarını da ortaya koyuyor. Bir araştırma, basketbol oyuncularının ve farklı sporlardan bazı sporcuların ortalamanın üzerinde kol açıklığına sahip olduğunu gösteriyor.

Güçlü bir vücudu taşımak için güçlü bacaklar, yıldız basketbolcuların olmazsa olmazıdır.

LeBron James’in bu hareketi yapmak için bacaklarını nasıl kullandığına bakın. Güçlü bacaklar basketbol performansını her yönden etkiler. Ani dönüşlerle sahada zıplarken, inerken, koşarken, hareket ederkenBacakların gücü tekrar tekrar test edilir.

Bu, güçlü bacakları profesyonel basketbolcular için bir zorunluluk haline getirir.

Ağırlık, vücut yağ kütlesi ve yağsız vücut kütlesi gibi değişkenler tüm spor dallarında olduğu gibi basketbolcular için de oldukça değerlidir;

Basketbol uzun süre çeviklik ve yüksek performans gerektiren bir spordur. Öyleyse vücut yükü, yağ oranı ve yağsız vücut kütlesi maliyetlerisporcuların performansını önemli ölçüde etkiler.

Basketbolcuların uzun boylu olmalarına rağmen zayıf olmaları ve yağ yüzdelerinin düşük olması gerekir. Örneğin, atlamak üzere basketbolun bel kemiği olan bazı hareketler Vücut ağırlığı son derece kritiktir. Bu da daha az yağlı, daha hafif bir vücudun bir gereklilik olduğunu gösteriyor. Birçok çalışma, profesyonel basketbolcularda vücut yağ oranının performansı doğrudan etkilediğini ortaya koymaktadır.

Sonuç olarak metrelerce öteden tanıyabileceğimiz, fiziksel özellikleriyle ‘vay be’ dedirten basketbolcularla karşılaşıyoruz…

Ama endişelenme. Kendinizi her an ‘uçabilen’ çok yetenekli bir yıldız basketbolcu gibi hissetmek istiyorsanız buraya tıklayıp Sneaks Up’ın LeBron James’in 38.390 NBA rekoru için özel olarak hazırladığı seriye göz atabilirsiniz!

#ortaklık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu