ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna ve müttefikleri için 95 milyar dolarlık yardımı onayladı
ABD Temsilciler Meclisi Cumartesi günü Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a güvenlik yardımı sağlamayı amaçlayan 95 milyar dolarlık önemli bir yardım paketini kabul etti. Tasarı, bazı Cumhuriyetçi üyelerin muhalefetine rağmen iki partinin de geniş desteğini aldı.
Şimdi Senato’ya gidecek olan paket, Ukrayna’yı çatışmalarında desteklemek için 60.84 milyar dolar içerirken, ABD silahlarının, stoklarının ve tesislerinin yenilenmesi için 23 milyar dolar ayrıldı. İsrail, insani ihtiyaçlar için 9.1 milyar dolar da dahil olmak üzere 26 milyar dolar alacak. Ayrıca Tayvan’ın da dahil olduğu Hint-Pasifik bölgesi için 8.12 milyar dolar ayrılmıştır.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, ABD’li milletvekillerinin kararından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yardım tasarısının savaşın genişlemesini önleyeceğini ve hayat kurtaracağını belirtti. Zelenskiy bunun her iki ülkeyi de güçlendireceğini sözlerine ekledi.
Biden yönetimi, tasarı yasalaşır imzalamaz Ukrayna’nın acil savaş alanı ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir yardım dilimini duyurmaya hazırlanıyor. Ukrayna’ya yönelik yeni askeri fonun ne hızda harcanacağı belirsizliğini koruyor ve bu da Kongre’nin daha fazla harekete geçmesine neden olabilir.
Başkan Joe Biden, İran’ın İsrail’e yönelik tehditlerine ve Ukrayna’da devam eden Rus bombardımanına atıfta bulunarak yardımın aciliyetini vurguladı. Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada Cumhuriyetçiler arasında bir bölünme yaşandı; 112 kişi yasaya karşı çıkarken 101 kişi destek verdi.
İsrail’e yardım 366’ya karşı 58 oyla kabul edilirken, ilerici Demokratların son zamanlarda İsrail hükümetini ve Gazze’deki eylemlerini eleştirmesi nedeniyle Kongre’deki bazı görüş ayrılıklarını yansıttı.
Yasanın geçmesi, Ukrayna ve ABD’nin diğer ortaklarına ekipman tedarik etmek üzere önemli sözleşmeler alabilecek olan ABD savunma müteahhitlerini yakından ilgilendiriyor.
Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, bazı parti üyelerinin ihraç tehditleriyle karşı karşıya kalmasına rağmen, önlemi ilerletti. Yasama paketi ayrıca Çin’e ait TikTok uygulamasının potansiyel olarak yasaklanması ve el konulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya aktarılması önerisini de içeriyor.
Bazı Cumhuriyetçiler, 34 trilyon dolarlık ulusal borcu göz önüne alındığında ABD’nin bu tür harcamaları karşılayamayacağını savunarak Ukrayna’ya daha fazla yardım yapılmasına karşı çıktı. Ancak parti içinde hala etkili olan eski Başkan Donald Trump, Johnson’a destek verdi ve 12 Nisan’da Ukrayna’nın hayatta kalmasının ABD için önemini vurguladı.
Senato, Temsilciler Meclisi’nden geçen tasarıyı Salı günü görüşmeye başlayacak ve ön oylamalar öğleden sonra yapılacak. Önümüzdeki hafta nihai kabulün gerçekleşmesi ve Başkan Biden’ın yardım paketini imzalayarak yasalaştırması bekleniyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.